Dvidešimt keturi metai pizdelinimo patirties

Taip pykstu, kad nors sprok. Šiandien nuo septynių ryto negalėjau miegoti ir naršiau naujame mėgstamiausiame internetiniame puslapyje – cvbanke. Teko pripažinti, kad jokio “normalaus” darbo be patirties nesusirasiu, ir visiem giliai nusišikt ant diplomų. Give me back my monei, blet. Labiausiai ūpą pakėlęs darbo pasiūlymas buvo paštininkui, turinčiam dešimt metų darbo patirties. How crazy can it be. Dar neblogi buvo tie, kur prie reikalavimų naujam darbuotojui buvo paminėta “darbas ne vien dėl pinigų” ir panašiai. Ieškome personalo valdytojo, būtina bent jau penkių metų panašaus pobūdžio darbo patirtis, vairuotojo pažymėjimas, nuosavas automobilis, be žalingų įpročių. Atlyginimas – 800 atskaičius mokesčius – va koks dosnumas, atskaičius!

Taigi teko nuryt visas mintis apie darbinį kostiumėlį ir vėl skanuoti barinius pasiūlymus. Bent jau galiu juos užpilt darbo patirtim ir, reikalui esant, išpiešti gėlytę ant cappuccino. Arba bybį ant cappuccino. Dar galiu bybį išlankstyti iš servetėlės. Siunčiat kiekvieną cv purtė nervinis drebulys. Gerai, kad kaip nujausdama vakar įsigijau pieno kavai ir mėtinių cigarečių. Nusprendžiau padaryti eksperimentą ir pamėginti įsidarbinti miesto centre ir iki šeštos valandos vakaro. Kodėl tokios paprastutės sąlygos man atrodo nerealios? Kodėl? Kodėl aš keturis metus tryniau šikną univerę ir tai man neduoda jokios supistos naudos? Kodėl vėl turėsiu šypsotis visokiem dolbajobam ir gert per daug kavos? Visi klausimai buvo retoriniai, jei ką.

Išsiuntus cv paskutiniam potencialiam darbdaviui išėjau su vilkiniu į lauką. Nusipirkau spraito, galvojau apsiraminsiu. Kur tau. Ramiai bežingsniuojant tuščia gatve iš nugaros atsklido pensionieriška gaidele padabintas klausimas “panele, kodėl jūsų šuo be antsnukio? visi žmonės (kokie blet žmonės?) traukiasi! dar kartą pamatysiu, nufilmuosiu ir perduosiu policijai!” Visa stotis pilna narkomanų, vagių ir kekšių, o jis nori mano šunį perduot mentam. Vos nenukritau.

Visapusiškai nervinga diena. Kelios feisbukinės draugės pasigyrė, kad turi bilietus į Gagos koncą ir kad dirba kažkokioj nevjibienoj užsienietiškoj firmoj. Tai kai sekasi, o aš vis dar noriu auginti pomidorus balkone ir rašyt knygas, kurių niekas nepirks.

,

  1. benamis
    2012.04.27 @ 13:48 linkas

    Garbinam šituos šūdus apie Lt darbdavius, kurie geriau ims į darbą prasmirdųsi, prasigėrusi bomžą, bet su penkių metų patirtimi, nei jauną žmogų. Tai ir keliauja žmogeliukai svertur laimės ieškoti.
    Ir šiaip darbo skelbimai yra pipiec, vartau jau kelis metus ir nerandu man tinkančio. Tai arba darbdaviai yra maži pizdukai, kurie nežino ko nori, arba…rusų, anglų kalba, patirtis ir t.t. ir šeši šimtai.

  2. Jonas
    2012.04.27 @ 14:25 linkas

    Ėj! Tu taip gerai rašai, o ieškai kažkokio pavargusio darbo? Rašyk knygą! Aš pirksiu.

  3. nosurprises
    2012.04.27 @ 14:25 linkas

    gerai tu rasai ;) skaitau ir visada patinka ..geras stilius..kad ir apie ka rasytum ;)
    o apie avigani kaip rasei tai pats turiu tos pacios patirties..ejau su aviganiu ..aisku be antsnukio ..boba kazkokia prisikniso (beje su savo dviem palaidais sunimis)..sako kiek tavo suo zmoniu suede :D pasiutau sakau eik tu nx..tada issigando ir pradejo ant viso parko saukt policijaaaaaa :D nu krc…toliau rasyk..uzskaitau ;)

  4. internetas
    2012.04.27 @ 14:30 linkas
  5. alkoholikairnieksai
    2012.04.27 @ 15:22 linkas

    ačiū jums mielieji;) tuoj išvemsiu dar vieną labai piktą įrašą apie labai griobaną firmikę :)

  6. benamis
    2012.04.27 @ 16:35 linkas

    Rašyk, rašyk. Šlykščiai ir vemenčiai, kaip koks didis Bukowskis :)

  7. Karvė
    2012.04.27 @ 17:27 linkas

    Labai paprastas sprendimas – pasisiūlyk pigiai ar visai nemokamai padirbėti tai, ką nori, ir ten, kur nori, motyvuodama tuo, kad nori įgyti patirties. Pasisiūlyk praktikante. Pas mus taip ne vienas žmogus atėjo už minimumą be patirties, o po bandomojo jei matosi, kad dirbti sugeba gauna ir darbą ir atlyginimą konkurencingą. Jei įmonė turi prestižą ar tiesiog yra didesnė, gali ir nemokamai ar puse etato pasisiūlyti.

    Taip, kelis mėnesius iš darbo nepragyvensi, bet gausi tai, ko tau dabar labiausiai reikia – patirties.

  8. labas
    2012.04.27 @ 22:08 linkas

    Ieškoti darbo per Cv bankus ir panašias chuinias yra bybyss. Tūla, ne itin mąstanti bedarbija ieško ten darbų (dažnaiusiai sugalvojus, kad reik dirbti atsidaro google, įveda ‘ieškau darbo’ ir atsiduria ten), todėl ir skelbimai atitinkami. O rimtesnės įstaigos (ypač užsieninės) darbuotojų ieško per savo šaltinius (skelbimus deda tik į savo puslapius, arba kabina tik tuose fakultetuose, kurių studentai domina, ieško ne darbuotojų, o praktikantų, kuriuos jei patinka priima, ieško darbuotojų per savo klientus, t.t.).
    Taip kad čekink visokiausių firmų puslapius (nežinai jokių – skaityk verslo žinas ir tikrink visas straispniuose paminėtas, arba vaikščiodama miestu, žymėkis visas iškabas ir paskui tikrink), skiltyje ‘karjera’, kur atrodo įdomiau pildyk (net jei rašo, kad šiuo metu laisvų vietų nėra – blogiau nebus). Vartyk univerų karjeros centrų puslapius, ten būna karts nuo karto neblogų skelbimų, kur patirties nereikalauja. Bandyk už dyką mėnesį kitą kur pasipraktikuot (danske stažuotes siūlo, jei kažką į tą kryptį studijavai gali bandyt, vienam draugui ta stažuotė labai padėjo paskui įsidarbinant). Dar žiūrėk valstybinių įstaigų skelbimus, ten dažnai patirtis nebūtina, svarbu aukštasis (bent jau prieš Kalėdas, kai ieškojau vietos praktikai, mačiau nemažai laisvų vietų [pvz žėk čia http://www.valstybes-zinios.lt/vpp3/lt/Docs.filesShow/1 ]).

    Na žodžiu, lyg ir nedurna esi, kiek seku tavo blogą, gerai rašai, bet tokie pagraudenimai tai gėda tau. Daugiau iniciatyvos, šalto proto ir optimizmo. Ir mažiau rūkyk.

  9. crazy
    2012.04.28 @ 08:34 linkas

    paskaityk straipsnius ir, ypač, *komentarus* po šiais straipsniais (nauji, delfyje), ten tikrai vertų dėmesio istorijų bei vertingos info rasi:

    http://pilietis.delfi.lt/news/kaip-as-ieskojau-savo-pirmojo-darbo.d?id=58573241

    http://pilietis.delfi.lt/news/delfi-skaitytoju-mintys-kodel-darbdaviai-nenori-idarbinti-jaunimo.d?id=58596967

    ir neskubėt kabint darbinio kostiumėlio į spintą, nes į barą visada spėsi sugrįžt reikalui prispyrus :)
    ir nepasikliauk (vien tik) cvbank’u – yra daugybė geresnių ir efektyvesnių būdų gauti normalų darbą, vėlgi, tuose pačiuose komentaruose rasi patarimų:)
    aš pvz, vieną iš savo darbų buvau radęs visai atsitiktinai – tiesiog pamačiau skelbimą univere, į kurį, beje, atsiliepė tik 2 pretendentai (vienas iš jų buvau aš), nes buvo vasara ir nedaug kas matė tą skelbimą:)

  10. alkoholikairnieksai
    2012.05.02 @ 13:09 linkas

    ačiū už patarimus, žiūrėsim, kas išeis :)

  11. Adis
    2012.05.03 @ 09:00 linkas

    Niekam ta patirtis neįdomi, čia formalumas ir tiek.
    Man dar juokingiau būna, kai reikalauja diplomo ir nė nepažiūri, ar ten tikrai diplomas.

    Žodžiu, siųsk visur, kur domina, tik prisatyk save išsiskiriančiai iš pilkų pelių.

«